Този път нашият редактор интервюира Теди Рузвелт

По времето, когато тази история се появи в изданието от март 1901 г Живот на открито, Теодор Рузвелт положи клетва като вицепрезидент на Съединените щати при президента Уилям Маккинли. В тази история той все още се нарича губернатор Рузвелт. Мандатът на Рузвелт като губернатор на щата Ню Йорк приключи на 31 декември 1900 г.

ТЕОДОР РУЗВЕЛТ е не само естествен човек от народа и непретенциозен, честен, безстрашен и безстрашен борец за това, което смята за справедливо, но той е толкова дълбок любител на хълмовете и потоците, както и на свободния и нетрадиционен живот на границата като Нимрод , Изак Уолтън или „Несмук“. Да срещнеш Рузвелт като спортист означава да го срещнеш на стъпалото на човек с човек. Със сигурност никога не е живял по-твърд последовател на етиката на истинското спортно майсторство от него и със сигурност никой не е по-склонен да отхвърли конвенционалните маниери и социално достойнство, докато е на планината.

Подобно на моите братя от Колорадо, аз бях научил през миналата есен за планираното му пътуване до Колорадо с удоволствие и гордост. Веднага заключих, че той ще получи своята част от дивеча, и то по обикновения начин, тъй като преди е убивал много едър дивеч, включително животни, изискващи повече мъжество и умения от планинските лъвове. Но веднага след като избраният ни вицепрезидент нахлу в границите на нашите игрални полета, веднага започна най-грандиозното пиротехническо представление на лагерни лъжи, което можете да си представите. Репортерите бяха откарани набързо в Мийкър, докато други се осмелиха да навлязат в границите на Койотския басейн, доколкото им позволяваше времето, само за да се върнат в Мийкър и да измислят такава агломерирана бъркотия от неподходящи истории, каквато никога досега не е била съобщавана на американска публика. Тази особеност на лова със сигурност не беше чест на Колорадо.

Престоят на Рузвелт в Мийкър привлече тълпа. Библиотека на Конгреса, LC-DIG-ppmsca-36352

Пътуването на губернатора беше успешно от началото до края. Той уби дванадесет лъва и пет риса през петте седмици, през които беше на лов, рекорд, с който със сигурност може да се гордее. Беше направено всичко възможно за неговия комфорт и удоволствие и гостоприемството му беше оказано щедро както от жителите на малките и големи градове на щата, през които минаваше, така и от стопаните и фермерите от окръзите Рут и Рио Бланко. Той имаше това, което смятам за най-добрия водач в тази страна, човек, с когото сме ловували в страната на елени и лосове на Бялата река – спортист от стъпалата на краката си до темето си и човек, който вероятно е имал повече опит в лова на едър дивеч от всеки друг в Америка – Джон Б. Гоф от Мийкър, Колорадо.

Прочетете след това: Ловът на мечки в Колорадо от 1904 г. на президента Теди Рузвелт, според неговия наръчник

Губернатор Рузвелт пристигна в Колорадо Спрингс на 10 януари, където беше посрещнат от П. Б. Стюарт и д-р Уеб, които го придружиха до Мийкър, отидоха с влак до Райфъл и оттам четиридесет и пет мили по етап до Мийкър. Тук те бяха посрещнати на 12-ти от Джон Б. Гоф, водачът, и веднага бяха отведени до ранчото Кийстоун, на двайсет и седем мили от Мийкър, където останаха голяма част от времето. Д-р Уеб и г-н Стюарт се завърнаха у дома след престой от три седмици, но г-н Рузвелт остана с Гоф, променяйки местоположението на техните ловни полета от ранчо на ранчо, според предлаганите предимства, до 15 февруари. След това се върнаха в Мийкър, където губернаторът излезе на сцената до Райфъл и влака оттам до Колорадо Спрингс, пристигайки в последната точка на 18 февруари. На сутринта на 18 той беше придружен от група спортисти от Колорадо Спрингс на лов за койоти, на които тридесет и пет мили бяха изминати, но без успех, въпреки че бяха забелязани три койота и един вълк. На сутринта на 19-ти те станаха рано и започнаха да търсят същата игра, като обядваха и възнамеряваха този път да останат цял ​​ден, ако е необходимо, за да „окачат скривалище“. Но въпреки че не се върнаха в Спрингс до 16 часа на 19-ти, след като изминаха над четиридесет мили на кон, те не успяха да обърнат късмета от предишния ден. Губернаторът замина със специален самолет в 6:45 същата вечер над Колорадо и южната железопътна линия за Денвър, откъдето тръгна директно за дома си в Ойстър Бей, Лонг Айлънд, Ню Йорк

П. Б. Стюарт и Рузвелт си правят почивка по време на лов. Библиотека Tutt на Колорадо Колидж, албуми за снимки на Филип Б. Стюарт, стр. 82-23a, албум 4, стр. 11

Бях един от малкото, които имаха късмета да се срещнат с губернатора Рузвелт, докато бяха в Колорадо. Когато той се качи на своя „специален“ в Колорадо Спрингс вечерта на заминаването му, аз се качих на платформата, извадих карта, помолих за „петминутен разговор“, подадох картата на портиера и бях доволен, когато последният се върна с приятно „Влизайте веднага, сър“.

Бях приятно изненадан да разбера при срещата с г-н Рузвелт, че представяне не може да става. Той стисна топло ръката ми, настоя да седна и да го посетя и веднага отбеляза с езика и тона, познати на всички спортисти: „Mr. Макгуайър, не искам да се държиш официално с мен, няма да го позволя. Чета и се възхищавам на вашето списание от дълго време. Всъщност мога искрено да кажа, че това беше един от най-приятните спътници, които имах на лов. Защото, знаете, има много скучни дни, както и вълнуващи, по време на пътуване в хълмовете и аз обичам да чета спортна литература в такива моменти. Особено ми хареса статията ви за Дал де Уиз във вашия брой за януари и искам да кажа точно тук, че той е мъж по моето сърце — типичен спортист и идеален ловец. Едно от най-големите ми съжаления, когато напуснах Колорадо, е, че си тръгнах, без да съм имал удоволствието да се запозная лично с него.

В този момент извадих от джоба си бележник, но ръката му се вдигна като светкавица и той каза: „Моля, не превръщайте това в официално интервю. Ненавиждам ги и предпочитам да говоря с вас като един спортист с друг.”

Котка, застреляна от Рузвелт на този лов. Бележка на редактора: Bobcats понякога се наричат ​​котки рис или червен рис. Рузвелт и редакторите на OL наричат ​​всички диви котки в тази история, с изключение на планинските лъвове, като рис. И рисовете, и рисовете са местни в Колорадо и са присъствали в региона по време на този лов. Библиотека Tutt на Колорадо Колидж, албуми за снимки на Филип Б. Стюарт, стр. 82-23a, албум 4, стр. 27

Уверих го, че честта е оценена, и казах, че причината да бъда кратък е страхът му да не се пенсионира преждевременно, тъй като знаех, че е много уморен след дългия си лов; но тъй като това не изглеждаше пречка, ние се спряхме на добър старомоден разговор, който беше прекъсван само от шума на влака или балансиращото движение, необходимо за постигане на равновесие, докато автобусът се движи по завоите със скорост шестдесет мили в час .

По време на пътуването с влака до Денвър говорихме за много неща, свързани с лова; за оръжия и боеприпаси, за дръзкото и джентълменско поведение на Джон Гоф, водача, за добротата на хората от Колорадо, за величието на щата като игра и живописна страна и много други неща. По време на нашия разговор той дръпна пушката си, извади я от кожената й калъфка и ми я показа с видима гордост. Беше .30/30 Winchester, с тежък приклад и отворен мерник.

„Използвал съм пистолета много“, каза той и изглеждаше така, защото освен общия вид, че е имал много работа, имаше отпечатъци от четири или пет зъба в приклада, достатъчно големи, за да поставите в тях грахово зърно, направени от лъв, който показа битка, когато губернаторът отиде да го намушка с нож. „Това е добро оръжие“, отбеляза той, „и вярвам, че .30/30 е достатъчно голям и достатъчно мощен, за да се използва при обикновения голям дивеч.“ Той навлезе във въпроса за калибъра с много сериозност, като горните бяха неговите заключения.

Получих информация от губернатора Рузвелт по време на това пътуване и въпреки че не си „водех бележки“, все пак ще се опитам да опиша част от информацията във възможно най-кратка форма, вярвайки, че ще представлява интерес за читатели на Outdoor Life:

Губернатор Рузвелт обичаше лова и живота на границата още от младостта си. Той е написал много интересни книги за живота на открито, включително Ловни излети на животновъд и Ловецът от дивата природа.

Ловът на едър дивеч е любимият му спорт, а ловът на мечки и лъвове му харесва особено много. Убил е много мечки, лъвове, вълци, койоти, риси и др., както и антилопи, черни и белоопашати елени, лосове, овце , бели кози и всъщност целия дивеч, местен за умерените зони. Той е ловувал във всички западни дивечови полета, но никога преди това в Колорадо.

Черепът на една от пумите, убити от Рузвелт на лов в Колорадо. С любезното съдействие на Boone and Crockett Club

Той винаги се облича в костюм от еленова кожа, докато е в планините, и е един от най-големите почитатели на доброто конско месо в страната. Той също знае как да язди, както и всеки каубой от равнините, и има издръжливостта на човек, който е на седлото всеки ден.

Целият му дивеч при последния му лов беше претеглен със стоманени ярди, когато беше убит. Един лъв тежеше 227 паунда, друг 164 и още 160. Това бяха трите най-големи убити. Кожите на целия убит дивеч ще бъдат монтирани в най-добра форма за леговището на губернатора Рузвелт.

Губернатор Рузвелт е един от най-приятните, искрени мъже, които можете да си представите, и той веднага кара човек да се почувства като у дома си в негово присъствие. Той не харесва формалността и обича сериозността и искреността. Хващанията му са на сърдечен спортист, а разговорът и поведението му са необичайно приятелски и приятни. Нашата среща ми осигури едно от най-приятните удоволствия в живота ми.

Рузвелт, Уеб и Гоф претеглят дива котка. Библиотека Tutt на Колорадо Колидж, албуми със снимки на Филип Б. Стюарт, стр. 82-23a, албум 4, стр. 25

Вярвайки, че лично писмо, получено веднага след лова от Джон Б. Гоф, водачът на губернатора Рузвелт, може да представлява голям интерес за читателите на Живот на откритоПозволявам си да го приложа тук:

Мийкър, Колорадо, 15 февруари 1901 г.

Г-н JA McGuire, редактор Outdoor Life, Денвър, Колорадо.

Уважаеми господине. Губернатор Рузвелт току-що напусна Мийкър, след като дойде с мен днес от ловните полета. Вярвам, че той е имал най-приятния лов в живота си и аз със сигурност споделих удоволствието.

Днес ви изпращам няколко моментни снимки, направени по време на лов, а малко по-късно ще ви изпратя още, също и статия за публикуване, даваща пълна информация за пътуването.

Губернатор Рузвелт уби дванадесет лъва и пет риса по време на пътуването. Четири от лъвовете той намушка с ножа си, докато кучетата ги държаха. Някои от журналистите изглеждат много развълнувани от подобни „дръзки подвизи“. Изглежда смятат, че това е любима форма на спорт, но се прави само като най-добрият практичен метод за бързо разпращане на животните, тъй като би било опасно да се застреля лъв, докато е паднал и заобиколен от половин дузина кучета, като едно или повече от последния може да бъде убит. Разбира се, животните се застрелват, когато е възможно, но често те скачат от дърво и са заобиколени от кучета толкова бързо, че е трудно да попаднат в кадър.

Един от убитите лъвове е най-големият, убиван някога в тази страна, с дължина осем фута и тегло 227 паунда. Една от изпратените снимки го показва проснат на земята.

При пристигането на губернатора и групата в Мийкър на 12 януари тръгнахме към ранчото Кийстоун, където ловувахме няколко седмици. Началникът на това ранчо, Уилям Уилсън, се отнесе към нас с всякаква любезност и любезност. Оттам отидохме в ранчото Матес, където останахме две седмици и взехме три лъва. Боб Кларънс и Зак Матес имат чудесни ранчо и ни показаха какво е истинското гостоприемство.

От ранчото Матес отидохме в ранчото на съдия Форман и прекарахме няколко приятни нощи с милия и сговорчив съдия и неговия син, които скоро ни накараха да се почувстваме като у дома си.

Губернатор Рузвелт взе мерките и теглото на целия убит дивеч по време на пътуването. Той притежава едни от най-добрите екземпляри планински лъв, виждани някога в която и да е страна.

В заключение ще кажа, че съм ловувал с много спортисти, но намерих губернатор Рузвелт за един от най-задълбочените ловци и смели спортисти, с които някога съм имал удоволствието да ловувам. Петте седмици, в които бях с него, бяха един дълъг период на наслада и удоволствия. Искрено ваш, JNO. Б. ГОФ.

Тази история е редактирана минимално, за да отговаря на съвременните стандарти. Прочетете още OL+ истории.



Source Link

Related posts

Nayanthara: The Meteoric Rise from South to Bollywood and the Bhansali Buzz 1

“Kaala premiere: Stars shine at stylish entrance – see photos”

EXCLUSIVE: Anurag Kashyap on Sacred Games casting: ‘Every time…’