Консерваторите управляваха по време на сесията на законодателния орган на Небраска през 2023 г. както никога досега

ЛИНКЪЛН – Консерваторите управляваха в Капитолия на щата както никога досега през 2023 г., като приеха няколко десни мерки, включително предложения за правата върху оръжието и избора на училище, които бяха вечни губещи в законодателния орган, както и нови ограничения върху правата на абортите и транссексуалните.

И изглежда, че 11-часов натиск ще бъде успешен за постигане на дългосрочна цел на десницата: да се отмени закона за мотоциклетните каски в Небраска.

90-дневната сесия може да приключи няколко дни по-рано – в четвъртък (вижте информационното поле) – завършвайки често борбена, понякога неприятна, изпълнена с флибустии сесия, която също видя приемане на дълго търсени, големи съкращения на държавните данъци върху доходите, още облекчаване на данъците върху имуществото и голям тласък на държавната помощ за K-12 образование.

Щатски сенатор Мачаела Кавано от Омаха (Зак Уендлинг/изследовател от Небраска)

Ще бъде запомнен като сесията на флибустиите, след като сенаторите от щата Омаха Мачаела Кавано и Меган Хънт се впуснаха в безкрайна поредица от флибустии в знак на протест срещу предложението да се забрани грижата за непълнолетни, която потвърждава пола, което забави дебата по важни въпроси.

Той спечели малка, червена национална публичност, докато законодателите се бореха с проблемите на „културната война“, които бушуват в законодателните органи на щатите в цялата страна.

Но зад нощните сесии и груби дебати, напомнящи за британската Камара на общините, бяха приети няколко консервативни закона, за разлика от всички предишни сесии.

„Голям дневен ред“

Как са го направили, след като не успяха в миналото?

Лобистът-ветеран Уолт Радклиф каза, че консервативният преврат е бил години наред и е бил подпомогнат от новия губернатор Джим Пилън, който е бил готов да работи с други. Това беше ясно видно по въпроса за училищната помощ.

„Стигна се до там, че имаше достатъчно съмишленици с ясни цели и цели“, каза Радклиф. “И това е, което те направиха.”

Държавният сенатор Лу Ан Линехан от Елкхорн (Зак Уендлинг/изследовател от Небраска).

Сенаторът от Елкхорн Лу Ан Линехан, основна сила в обединяването на мнозинства, които са устойчиви на филибустии по отношение на избора на училище, образованието и данъчните мерки, приписа заслугата на бившия губернатор Пийт Рикетс за назначаването и подпомагането при избирането на консерватори, които се придържаха към консервативния дневен ред. Републиканският законодател също приписа на Пилън за това, че е протегнал ръка към другата страна и за желанието му да решава проблемите.

„Той дойде с голяма програма, много енергия и желаеща група сенатори“, каза Линехан.

Щатският сенатор Бен Хансен от Блеър (Зак Уендлинг/изследовател от Небраска).

Сенаторът от Блеър Бен Хансен, който получи законопроекта за шлема, приложен като поправка в последния момент, каза, че очевидно е помогнало фактът, че републиканците са имали почти устойчиво мнозинство в еднокамарния парламент.

Но, каза той, „това не означава автоматично получаване на това, което искате. Различните личности и политически философии играят огромна роля.

Дезертьори

Междувременно някои демократи казаха, че по-скоро дезертьорството на сенатори от техния екип е помогнало на консерваторите да дадат критични гласове, които са позволили на законопроектите да преминат. И, добавят те, съдебните предизвикателства и инициативите за гласуване могат да преобърнат някои консервативни победи.

Сенаторът от Омаха Меган Хънт, която смени регистрацията си от демократ на непартийна по време на сесията, каза, че нейният първи приоритет е да предотврати забраната на абортите и това е постигнато „против всички шансове“.

Но Хънт, която има транссексуален син, каза, че е разочарована от колеги, които „обърнаха гръб на мен и всички ЛГБТК жители на Небраска тази година“, като гласуваха за забрана на потвърждаващите пола грижи за непълнолетни.

„Те направиха лесното вместо правилното и никога повече няма да ги уважавам“, каза Хънт.

Сенаторът от Линкълн Даниел Конрад, демократ, каза, че прогресивните имат и други победи, предотвратявайки вредни промени в правилата, справяйки се с расовата несправедливост и намирайки някаква помощ за семейства, които се борят с разходите за грижи за деца.

Щатски сенатор Даниел Конрад от Линкълн (Зак Уендлинг/изследовател от Небраска)

Конрад каза, че изглежда, че ще бъде приет „обмислен“ законопроект за идентификация на гласоподавателите, след като бяха премахнати някои екстремни изисквания за гласуване по пощата.

Но без съмнение, между безкрайните флибустии и приемането на дълго блокирани консервативни мерки, това беше безпрецедентна сесия.

„Надявам се, че току-що установихме и преживяхме това, което би трябвало да бъде най-ниската граница за политиката на Небраска“, каза Конрад. „Никой не иска да повтори тази година.“

Храна за вкъщи

Ето някои изводи, базирани на интервюта със сенатори, лобисти и законодателни наблюдатели:

1) Изборите имат значение

Все повече и повече консервативни републиканци биват избирани, а умерените републиканци, които управляваха законодателната власт, са почти изчезнали.

Тази ситуация набра скорост през 2016 г., когато тогавашният управител. Рикетс постави богатството си зад първичните кампании, за да изхвърли група умерени сенатори от Републиканската партия, които се противопоставиха на повишаването на държавния данък газ и предоставянето на шофьорски книжки на деца на имигранти.

Техните заместници, всички по-консервативни, включваха сенатор Стив Халоран от Хейстингс, Брус Бостелман от Брейнард и Том Бруър от Гордън, които сега всички председателстват законодателни комисии, влиятелни постове, които насочват кои законопроекти да се обсъждат и кои не.

Изборите през 2022 г. доведоха до по-консервативни републиканци, които замениха група от умерени лидери, които бяха с ограничен мандат, включително сенатор Джон Стинър от Геринг, Мат Уилямс от Гьотеборг и Марк Колтерман от Сюард, които не винаги бяха в крак с приоритетите на губернатора.

Разделението на 49-местния еднокамарен законодателен орган между републиканци и нерепубликанци е същото като миналата година, 32-17 (като един от 17-те е регистриран като непартиен).

Но новите консервативни републиканци, като сенаторите от Омаха Катлийн Каут и Брад фон Гилерн, сенаторът от Геринг Брайън Хардин и сенаторът от Сентрал Сити Лорън Липинкот, не се отклониха от сценария и се чувстваха удобно да прокарват законопроекти за „културна война“, които бяха се въвежда в цялата страна.

Тези законопроекти включват забрана на процедурите за потвърждаване на пола за непълнолетни (което беше прието) и мерки, ограничаващи драг шоута и блокиране на транссексуални деца от участие в спортове.

Не забравяйте, Рикетс не можа да събере 33 сенатори миналата есен, за да подкрепи 12-седмична забрана на абортите на специална сесия. Но тази година премина с разлика от 33-15.

Някои демократи казаха, че ако само още една изборна надпревара беше успешна, няколко десни законопроекта отново щяха да се провалят и властта в законодателните комисии би била по-балансирана.

2. Републиканците получиха малко помощ

Трима демократи в тялото, сенаторите от Омаха Майк Макдонъл, Джъстин Уейн и Терел Маккини, предоставиха ключови гласове за консервативните приоритети.

Щатски сенатор Майк Макдонъл от Омаха (Зак Уендлинг/Nebraska News Service)

Макдонъл, който има амбициите да се кандидатира за кмет на Омаха, защити гласовете си като защита на дългогодишните си убеждения. Той беше част от минимално необходимите 33 гласа, необходими за приемане на комбинирания законопроект, който ограничава абортите и операциите за потвърждаване на пола за непълнолетни, както и законопроекта, позволяващ носенето на скрити оръжия без разрешение.

Макдонъл, както и Уейн и Маккини, също бяха ключови поддръжници на законопроекта за „избор на училище“, който ще предостави щедри данъчни кредити за дарения на организации, които предоставят стипендии за енорийско и частно образование.

Небраска беше един от само двата щата, които не позволяваха някакъв вид избор на училище, и идеята – срещу която трескаво се бореше от синдиката на държавните учители и защитниците на държавните училища – не беше напреднала в шест предишни сесии.

Разрешаването на носенето на скрити оръжия без разрешение и отмяната на държавния закон за шлемовете също бяха губещи от дълго време до тази година, както сега изглежда.

3. Консервативните сенатори останаха заедно

Един щатски сенатор демократ каза, че консерваторите работят „в крачка“, като никога не се отклоняват от сценария.

Преди година един републикански щатски сенатор, Джон Макколистър, понякога гласуваше с демократите, а други умерени републиканци не подкрепяха някои консервативни инициативи.

Тази година бихте могли да предвидите с много по-голяма сигурност как ще вървят гласовете.

Някои от интервюираните бяха критични към новата група сенатори, защото не успяха да гласуват независимо и се съгласиха с тълпата. Тази година бяха чути повече от веднъж ветерани-сенатори да напомнят на първокурсниците, че законодателната власт е независимо крило на правителството и че могат да се гласуват, които не са съгласни с изпълнителната власт.

Самата институция наистина е ощетена от ограничения на мандатите, манипулиране и потискане на избирателите“, каза Конрад.

“Ной, имаме нови членове, които удвояват радикални политики, срещу това, което избирателите, бизнес лидерите и лекарите искат“, каза тя, имайки предвид въпросите за абортите и правата на транссексуалните.

4. Консерваторите бяха по-организирани

Линехан, която спореше за гласовете във Вашингтон за тогавашния американски сенатор Чък Хейгъл, често беше споменавана като „лепилото“ за изграждане на подкрепа за пакети от законопроекти и за обединяване на поддръжниците, особено за нейния законопроект за избор на училище и рекордните приходи – и мерки за облекчаване на имуществения данък.

„Подобно на Ал Капоне, тя знаеше, че се стига по-далеч с добра дума и пистолет, а не само с пистолет“, каза Радклиф.

Линехан също така приписа заслугата на председателя на законодателния орган, сенатор Джон Арч, че не се е ангажирал с „шенаниганите“ – препратка към дългата почти сесия поредица от флибустии – и че е измислил дневен ред, който позволи приемането на десетки законопроекти.

Фестивалът на филибустиите получи голяма национална публичност – истории в New York Times, списание New York и интервюта за Rachel Maddow и Good Morning America. И наистина спечели отстъпки по въпросите на абортите и правата на транссексуалните.

Но това не можа да предотврати до голяма степен консервативния скок.

Интервюираните бяха разделени по въпроса дали флибустиите са имали обратен ефект – вместо това са помогнали на консервативни каузи.

5. Губернаторът беше по-склонен да си сътрудничи

Пилън, въпреки че беше почукан, че избягва публично обявени събития, работи с щатските законодатели по по-сътруднически начин.

Той събра група, която изработи пакет за училищна помощ, който спечели одобрение, за разлика от минали години.

„Бъдещият фонд“ за образование в размер на 1 милиард долара и допълнителните пари за специално образование, казаха наблюдатели, са неща, отдавна търсени от педагозите, докато консерваторите търсят допълнителни капаци за местните разходи за K-12. Това беше пример, казаха някои, за съвместна работа на консерватори и прогресисти.

Сенатори и лобисти похвалиха Pillen за това, че протегна ръка, изслуша и беше готов да даде отстъпки. Не навреди, че Пилън се зае да отгледа лични приятели, като се разтърка с тълпата на Капитолия в Ротондата или в близкия ресторант/бар.

6. Имаше много пари за харчене

Сенаторите влязоха в сесията през 2023 г. с рекорден бюджетен излишък и паричен резервен фонд и в крайна сметка финансираха някои огромни проекти, като Каналът на окръг Пъркинс на стойност почти 600 милиона долара и нов държавен затвор на стойност 366 милиона долара.

Но имаше и много пари за облекчаване на данъка върху доходите, отдавна търсено от бизнес общността, и повече облекчения на данъка върху имуществото, основна пречка за интересите на земеделските производители. Съществуват средства за лични приоритети като разширяване на търговски центрове, подпомагане на източна Омаха и насърчаване на използването на етанол и биодизел.

Бяха предоставени данъчни кредити за разширяване на инсинератор за отпадъци в Кимбъл, канализация в окръг Сарпи, за историческа реставрация в целия щат и за проекти на конгресни центрове в Омаха и Линкълн.

Изглежда, че всеки получава нещо, стига да се държи заедно.

И имаше много средства за намаляване на данъците и кредити, които Линехан и други председатели на комисии използваха, за да осигурят ползи на много интереси, както консервативни, така и прогресивни.

Линехан каза: „Азне помогна това, че имахме толкова пари, колкото имахме. Когато имате $2 милиарда допълнителни долара, можете да свършите много.

Source Link

Related posts

Nayanthara: The Meteoric Rise from South to Bollywood and the Bhansali Buzz 1

“Kaala premiere: Stars shine at stylish entrance – see photos”

EXCLUSIVE: Anurag Kashyap on Sacred Games casting: ‘Every time…’