На New Mexico St, срив, който надхвърля баскетбола

by admin
На New Mexico St, срив, който надхвърля баскетбола
На New Mexico St, срив, който надхвърля баскетбола

[ad_1]

ЛАС КРУСЕС, NM (AP) — От всички обезпокоителни видеоклипове, публикувани през една година на криза в щата Ню Мексико – от сбиването с участието на баскетболисти до смъртоносната стрелба по 19-годишен, за която се твърди, че е от един от тези играчи, до полицейските интервюта с треньора след това – един 42-минутен дневник на запис може най-добре да обясни как училището е в бъркотията, в която е днес.

В това видео, заснето с полицейска камера, служител интервюира ректора на университета с 500 000 долара годишно Дан Арвизу и съпругата му Шерил Арвизу. Полицаят беше извикан в къщата на двойката, за да разреши спор, възникнал от подозрението на Шерил, че съпругът й има връзка с член на персонала в щата Ню Мексико.

Дан Арвизу отрече аферата. Шерил Арвизу в крайна сметка беше записана в затвора заради обвинение в батерията, което по-късно беше отхвърлено. Длъжностни лица от Службата за институционална справедливост на училището разгледаха обвиненията за възможен конфликт на интереси, въпреки че не беше подаден доклад.

По време на тези напрегнати дни в щата Ню Мексико, където ценната някога мъжка баскетболна програма беше отложена за сезона след тази фатална стрелба и ужасяващото обвинение в тормоз в съблекалнята, видеото от полицията в Арвизу напомня кой в ​​крайна сметка е отговорен за университет, който според мнозина е станал нестабилен в области извън баскетбола. Асошиейтед прес разговаря с повече от дузина хора, свързани с университета, много от които изразиха дълбока загриженост относно ръководството в училището. Някои казаха, че не искат имената им да бъдат използвани, защото се страхуваха от възмездие.

„Хората са смутени“, каза Джейми Бронстейн, професор по история, който също така служи като заместник-председател на сената на факултета на NMSU. „Хората се чувстват ужасно заради студентите.“

В писмо, изпратено до „Нашата общност на NMSU“, след като AP публикува тази история, Арвизу признава, че семейството му е преминало през „дълбоко лична ситуация“.

„Важното е, че твърденията, направени онази вечер, не отговарят на истината“, се казва в писмото. „Това беше ниска точка за мен и оттогава съпругата ми и аз работихме, за да възстановим връзката си. Убеден съм, че този въпрос не е повлиял на способността ми да ръководя нашия университет.“

Въпросите, които някои хора задават в този кампус с 14 000 студенти, където някои от кирпичените общежития и класни стаи са на кратка разходка от обори за добитък, имат толкова общо с училищното ръководство, колкото и с баскетболната програма.

През последните 15 години във втория по големина университет в Ню Мексико е имало седем различни президенти, временни президенти и ректори. В допълнение към своята изолация – разположено близо до назъбените планини на южно Ню Мексико, NMSU е на около 400 мили от най-близкия голям медиен пазар във Финикс – училището е уникално с това, че студентите му са 63% испанци и повече от една четвърт от студентите са първите членове на семейството си, които посещават колеж.

„Това, което прави NMSU толкова специално място, е огромната възможност да променим живота на студентите и техните семейства чрез увеличаване на социалната мобилност на нашите студенти“, каза професорът по бизнес Джим Хофман. „Ето защо отличното лидерство, обмисленото вземане на решения и разумното използване на (ограничени) ресурси са толкова важни.“

Независимо от недостатъците, щатът Ню Мексико винаги е успявал да си направи име всеки март благодарение на програма за мъжки баскетбол, която традиционно процъфтява със силата на играчи и треньори, които не винаги поемат традиционния път към дивизия I. Но тази година програмата се разпадна.

Развръзката може да бъде проследена до футболен мач на NMSU на 15 октомври миналата година, в който шепа баскетболисти на училището влязоха в сбиване със студенти от конкурентно Ню Мексико. Видео от мелето показва младши нападател Майк Пийк сред онези, които нанасят удари.

Тази нощ не беше подаден полицейски доклад и пет седмици след двубоя играчите се отправиха към Албакърки за един от най-очакваните мачове за сезона, срещу Lobos. Именно там Пийк наруши комендантския час и отиде в общежитието на един от студентите, участвали в боя на футболния стадион.

Видео от апартамента паркингът показва как Пийк е атакуван с бейзболна бухалка, преди да размени стрелба със студента Брандън Травис. И двамата мъже падат. Пийк беше откаран в болница с рани на краката, които изискваха операция. По-късно Травис почина от огнестрелните си рани. Пийк, който е действал при самоотбрана, не е обвинен в престъпление. Полицейско видео показва как Пийк в болничното легло след стрелбата иска да си върне пистолета, защото „това е единственото ми оръжие“. Оръжията не са разрешени в кампуса на щата Ню Мексико или при пътувания, свързани с училище.

Сутринта след стрелбите, играчи и треньори бяха натоварени на автобус, за да се върнат към Лас Крусес, само за да бъдат спрени на междущатска магистрала 25 от полицията, която все още събираше подробности от предната вечер.

Aggies продължиха да играят още близо три месеца. На 12 февруари Арвизу отмени сезона след като се появиха обвинения за трима играчи, които се сблъскаха със съотборник в това, което според полицейския доклад включва възможен инцидент на криминален сексуален контакт. Два дни по-късно Арвизу уволни треньора, Грег Хейар. Играчът, който направи обвиненията, каза, че подобни инциденти с малтретиране се случват от лятото. Арвизу каза, че никога не е бил информиран за тормоза. Банистър каза, че училищната политика изисква служителите да докладват за неправомерно поведение в офиса на дял IX и че университетът „разглежда допълнителни системи за подкрепа“ за бъдещето.

На пресконференция след тези ходове канцлерът каза, че е сигурен, че „отвратителните действия“ и потенциално незаконното поведение са ограничени само до баскетболния отбор.

„Ще има последствия“, каза Арвизу.

Както инцидентите със стрелба, така и инцидентите с малтретиране се подреждат от вътрешни разследвания и разследвания на трети страни. Някои наблюдатели са скептични, че някога ще получат цялата история.

„Чувствам, че всички сме оставени на тъмно“, каза един дългогодишен фен на Aggies, Ейми Рор.

Идеята на ректора, че проблемите са изолирани в баскетболната програма, едва ли е консенсус в кампуса.

Настоящи и бивши служители, интервюирани от AP, описаха сценарии, при които администраторите от най-високо ниво отказват да държат себе си или другите отговорни, както вътре, така и извън атлетичния отдел. Един каза, че „парапетите“, предназначени да предпазват студенти и преподаватели – от всичко – от отмъщение за сигнализиране до сексуални некоректности – почти са изчезнали.

„Тъй като има толкова голямо оттегляне в нашата висша администрация, ние никога не стигаме до точката на изковаване кой всъщност е отговорен за спазването на политиките“, каза Бронстейн.

В един случай, съдебно дело миналата година, заведено от Джейн Доу, твърди, че дългогодишен професор с връзки в атлетичния факултет „тормози и поддържа студентки в продължение на години, принуждавайки ги към сексуални отношения и се хвали със същото“, докато училищните служители гледат настрани . Ищцата твърди, че е била сексуално насилена от професора.

Друг случай твърди, че оплакванията на двама професори, които разгласиха практиките за наемане, за които твърдяха, че нарушават политиките за човешките ресурси, бяха прихванати от администратор, участващ в наемането, който след това настоя срещу тези професори да бъдат образувани дисциплинарни дела. Единият е понижен от деканството си.

Бронщайн и други разказаха за Службата за институционална справедливост, която обработва дял IX и други жалби за дискриминация и трябваше да бъде на предната линия на обвиненията за малтретиране, като маргинализирана, като администраторите игнорират някои препоръки, направени от службата, и отлагат други.

В писмото си Арвизу каза, че училището е добавило персонал към OIE и че подателите на нередности са защитени от държавния закон.

„И според административните правила и процедури на NMSU отмъщението е изрично забранено“, пише Арвизу.

Част от недоволството сред преподавателите беше разрешено миналата година, когато президентът Джон Флорос се оттегли и проректорът Карол Паркър беше уволнена след резолюция на недоверие, внесена от сената на факултета.

Сред оплакванията в тази резолюция бяха твърдения за злоупотреба със средства, неетични практики за наемане и повишение и дълъг списък от последствия от „по-широките въздействия на системния провал на ръководството“.

В момента Паркър съди университета. Флорос успя да запази заплатата си от 450 000 долара годишно. Приблизително 950 000 долара годишна заплата за Флорос и Арвизу беше почти три пъти повече от това, което бившият губернатор на Ню Мексико Гари Карудърс направи в двойната си роля на канцлер и президент за пет години, завършващи през 2018 г.

Петгодишният договор на Арвизу изтича през юни. През декември регентите взеха решение да не го подновяват, оставяйки NMSU да се изправи срещу баскетболната криза без президент, позиция на ректор в поток и куц канцлер.

Работата на спортния директор изглежда сигурна: Когато Арвизу разглоби баскетбола за сезона, той даде всичко от себе си, за да подкрепи Марио Мочия, който е в своята 10-та година като AD.

Един незабелязан ход, който администраторите направиха, дойде през 2019 г., когато прекратиха политиката, която гласеше, че студенти-спортисти ще бъдат уволнявани, ако бъдат признати за виновни (или не се признаят за) престъпление. Това позволи на един играч да остане в отбора по времето, когато правилата бяха променени. Той също така засили репутацията на щата Ню Мексико като място, където спортисти и треньори получават втори шанс – може би без отговорност.

На пресконференцията си Арвизу защити промените в правилата, които доведоха до новата политика, докато Мочиа защити рекорда си за наемане, признавайки, че „никой не бие хиляда“. AD настоя, че процесът на проверка за Heiar е солиден.

Това беше първата работа на старши треньор в школа от Дивизия I за 47-годишния Хейар. Сред тези, които е работил повече от две десетилетия като асистент, е Лари ЮстахиУил УейдГрег Маршал и Крис Янс. Всички са преживели неудобни епизоди, които са им коствали работата. Янс, който напусна щата Ню Мексико за щата Мисисипи след миналия сезон, дойде в Лас Крусес малко след като беше уволнен от Боулинг Грийн когато се появи видео, на което той удря неидентифицирана жена по задника в бар.

Един от помощник-треньорите на Хейар, Едмънд Прайор, издържа по-малко от три месеца, след като беше арестуван по обвинения във фалшификация. Друг от служителите на Moccia е женският баскетболен треньор Джоди Адамс, която беше обвинена в обида към играчите, когато тренираше Wichita State.

От десетилетия обаче щатът Ню Мексико не се свени да поема рискове, за да напредне в своите спортни програми. Една от епохите на славата на програмата дойде през 90-те години на миналия век, когато треньорът Нийл Маккарти забърка отбор, пълен с трансфери в младши колеж, в академичен скандал, който в крайна сметка му коства работата.

Дори след като беше уволнен, баскетболът продължи да поставя това училище на картата през март. Aggies са били на March Madness 11 пъти, откакто McCarthy напусна след сезон 1997, винаги като двуцифрено семе с репутация, че създава проблеми на големите момчета. Въпреки че Aggies никога не са се отдалечили от вземането на играчи с по-рискови академични досиета, училището не е било обвинено в сериозно нарушение на NCAA от 2001 г.

Независимо от това, тази година няма да има следсезон и никой не може да гадае кой или какво ще остане от отбора, който беше 9-15, когато се появиха обвиненията в малтретиране и сезонът беше прекратен. Двама играчи напуснаха малко след обвиненията в малтретиране. Мочия каза, че ще има баскетбол през следващия сезон, въпреки че статусът на останалите играчи беше във въздуха.

„Цялата програма се е запалила и огънят е изгорил всичко и всичко, което е останало, са корените“, каза Джим Пол, бивш директор на NMSU AD, който уволни Маккарти.

Кристофър Хамилтън, първокурсник, който се разхождаше през кампуса в деня на уволнението на Хейар, каза, че цялата ситуация е „просто разочароваща и е тъжно, че това е вашето училище“.

Той каза, че се надява някой ден отново да отиде на баскетболни мачове. Но в една неотдавнашна събота, когато Aggies трябваше да играят домакински мач в Pan-Am Center, всичко, което всеки можеше да види на твърдата дървесина, беше анимационната рисунка на училищния талисман на полукорта: мустакатият каубой с оръжие, известен като „Пистолет Пит“.

___

Репортерът на AP Сюзън Монтоя Браян допринесе за този доклад.

___

AP колежански баскетбол: https://apnews.com/hub/college-basketball и https://apnews.com/hub/ap-top-25-college-basketball-poll и https://twitter.com/AP_Top25



[ad_2]

Source link

You may also like