Защо стартъпите се провалят през 2022 г.? Причини и как предприемачите могат да го избегнат

by admin
Защо стартъпите се провалят през 2022 г.? Причини и как предприемачите могат да го избегнат

[ad_1]

Защо стартъпите се провалят? Причини и как предприемачите могат да го избегнат

Според икономическото проучване за 2021–2022 г. Индия се е превърнала в третата по големина стартираща екосистема в света след САЩ и Китай.

Големите централни банки трябваше да отворят своите кранове за ликвидност поради епидемията от COVID-19, която избухна в началото на 2020 г. и накара правителствата по целия свят да наложат ограничения върху търговията и пътуванията на хора, за да спрат разпространението на заразната болест. Поради излишната ликвидност във финансовата система, инвеститорите се стичат в нации като Индия, където обикновено получават голяма възвръщаемост на своите инвестиции.

Така от 2020 г. държавните и частните пазарни инвестиции са се увеличили в Индия. През декември VCCircle заяви, че общата сума на събраните пари на всички еднорози през 2021 г. е над 12,7 милиарда долара.

През годината голям брой стартиращи фирми и еднорози, главно авангардни технологични бизнеси, бяха регистрирани на фондовите борси. 75 IPO-та събраха 89 066 крори между април и ноември 2021 г., повече от всяка друга година през последните 10 години.

„Все повече и повече фирми навлизат на пазара поради пламенното листване, което доведе до масивни презаписвания от търговци на дребно, хора с висока нетна стойност, институционални инвеститори и големи печалби от листване. Огромният интерес, проявен от инвеститори от всякакъв тип към IPO на компании, е показателен за тяхното доверие в икономиката като цяло и в представянето на бизнес сектора, „въз основа на проучването.

Но реалността?

Въпреки че Индия има третата по големина стартираща екосистема в света, 80–90% от предприятията там се провалят през първите пет години на работа. Може би се чудите защо фирмите се провалят.

Следват причините за неуспешно стартиране и стъпките, които можете да предприемете, за да ги предотвратите:

1. Липса на иновации

77 процента от рисковите капиталисти смятат, че на индийските предприемачи им липсва оригиналност или отличителни бизнес модели, според проучване. Проучване на IBM Institute установи, че 91% от организациите се провалят през първите пет години в резултат на липса на иновации.

Индия няма стартъпи на мета ниво като добре познатите Google, Facebook и Twitter, въпреки че има третата по големина среда за стартиране в света. Индийските фирми са известни с това, че възпроизвеждат успешни чуждестранни стартиращи компании, вместо да създават свои собствени.

Според списък на петдесетте най-иновативни компании в света, стартиращи компании като ChaiPoint, Ola и Swiggy биха били едни от най-иновативните в Индия.

Как стартиращите компании могат да предотвратят това?

Бизнесът може да се възползва от иновациите по много начини, включително повишена производителност, изпъкване от тълпата и ефективно справяне с предизвикателствата. Ето някои неща, за които стартиращите компании трябва да помислят:

 • Въздържайте се от копиране на успешни чуждестранни стартиращи концепции, без първо да извършите проучване на пазара в Индия.
 • Преди да преследвате идеи, които са популярни, помислете дали те ще бъдат поддържани във времето.
 • Проследете ресурсите, от които се нуждаете, за да подкрепите иновациите при стартирането.

стартиращи фирми

2. Липса на средства

Tazzo, компания, която отдаваше велосипеди под наем, затвори врати през 2018 г. Един от нейните партньори за набиране на средства приписа проблема на лошото съответствие на продукта с пазара, което спря паричния поток. Липсата на добър бизнес модел накара компанията да затвори врати, въпреки че е събрала значителна сума пари.

Има много налични идеи за компании. Но за да превърнете идеите в реалност, ви трябват пари. Тези, които успеят да осигурят финансиране, се нуждаят от печеливши и мащабируеми бизнес идеи, за да развият своите фирми. Липсата на финансиране е една от основните причини, поради които стартиращите компании се провалят.

Липсата на капитал е значителна бариера, която кара много фирми да фалират. Невъзможността за привличане на последващо финансиране е една от ключовите причини, поради които фирмите с първоначално финансиране се провалят.

Кои са основните неща, за които трябва да помислите?

Стартиращите компании трябва да имат стабилни модели за бизнес и приходи, да дават приоритет на приходите и печалбата пред продуктите и услугите от самото начало и внимателно да управляват своите финансови ресурси.

стартиращи фирми

3. Липса на фокус

Бил Гейтс и Уорън Бъфет посочиха фокуса като ключов фактор за техния успех, когато бяха помолени да изберат един. Нека разгледаме един пример, за да покажем как фокусът може да бъде изгоден.

Стартъп за доставка на храна се нарича Grubhub. Бизнесът реши да ограничи вниманието си до доставката на храна от самото начало. Стартъп от такъв тип може да предостави цял набор от допълнителни услуги, като вземане на храна, кетъринг и други, но собствениците решиха да се съсредоточат само върху доставката. Какъв е резултатът? Те биха могли успешно да изградят компанията чрез технически.

Ето няколко съвета за стартиращи фирми, за да останат фокусирани:

 • Търсете както положителни, така и отрицателни отзиви.
 • Не прекалявайте. Моля, направете избор, след което му отделете цялото си внимание.

стартиращи фирми

4. Съответствие на продуктовия пазар

Най-простото обяснение защо много стартиращи компании се провалят е, че няма пазар за техните продукти. Вашият продукт осигурява ли стойност за потребителите? Съществува ли пазар за вашия продукт?
Вашият продукт съответства ли на иновативните идеи, които формират основата на вашата компания? Стартиращите компании често правят прибързани опити да разработят продукти, които нямат пазар, или да разширят пазара за вече съществуващ продукт.

Как можете да избегнете това?

 • Развийте задълбочено разбиране на характеристиките и отношението на вашия целеви пазар към вашите предложения.
 • Използвайте „от уста на уста“, за да привлечете нови клиенти, преди да инвестирате в скъпи маркетингови стратегии.
 • Развийте връзка с клиентите си.
 • Не можете да угодите на всички, нито трябва да се опитвате.

стартиращи фирми

5. Лидерски пропуски

Визиите на основателите и членовете на основния екип са това, което задвижва повечето стартиращи компании. Способността да ръководиш екип, компания и марка е много по-важна от това да имаш фантастична идея. Друга често срещана причина, поради която стартиращите компании се провалят, е липсата на ясна визия и ефективно лидерство.

Harvard Business Review заявява: „Една трайна организация изисква система на лидерство, която е въведена много рано в нейната история, докато един принципен екип от основатели може да създаде страхотна компания.“ Докато някои предприемачи може естествено да притежават лидерски умения, други може да трябва да работят върху тях.

Как можете да избегнете това?

 • Дайте лидерските отговорности на някой друг, ако ви липсват необходимите способности.
 • Научете и го приложете на практика.
 • За да развиете своите лидерски умения, изберете ментор.

стартиращи фирми
6. Липса на ловкост

Сега заемаме култура, която винаги е свързана, както на работа, така и у дома. Важно е винаги да сте в крак със сложността и промяната. Гъвкавостта може да осигури на предприемачите конкурентно предимство в такава култура.

Hindustan Unilever Limited, най-големият производител на потребителски стоки в Индия, взе решение да си сътрудничи със стартиращи компании през 2015 г. Ще се изненадате да научите защо са го направили. Те го направиха, за да възстановят ловкостта си. Модификацията помогна на компанията да развие гъвкавостта и подвижността, които характеризират стартиращите компании.

За стартиращите фирми могат да възникнат различни проблеми на растежа. Освен това те имат постоянни трудности, за които трябва да намерят решения. Тъй като промяната е неизбежна, стартиращите компании трябва да продължат да бъдат гъвкави и гъвкави, за да напредват.

Стартиращите компании могат да осигурят гъвкавост в рамките на организацията, като практикуват следното:

 • Непрекъснато обучение
 • Наличие на течна работна сила
 • Проучване и развитие
 • Бъдете готови и отворени да оставите идеите си да се променят

стартиращи фирми
7. Провал на бизнес модела

Много собственици на бизнес вярват, че наличието на качествен продукт, визуално привлекателен уебсайт и големи рекламни бюджети ще бъдат достатъчни, за да привлекат клиенти и бизнес. Те пренебрегват разходите, свързани с привличането и задържането на клиенти, както и необходимостта компанията да има стабилна бизнес стратегия, за да оцелее и да реализира печалба.

За да създадат добър бизнес модел, предприемачите могат да започнат, като си зададат следните два въпроса:

 • Вашият стартъп има ли мащабируем метод за привличане на клиенти? Можете ли да намерите такъв?
 • Можете ли да правите пари от тези клиенти, след като ги имате? Приходът от клиента ще надхвърли ли разходите, направени за придобиването на този клиент?

стартиращи фирми

8. Липса на талант и компетентност

Неочаквано 23 процента от стартиращите компании се провалят поради липса на хора и опит. Човек би си помислил, че това е един от най-лесно поправимите проблеми. Въпреки това не е така. Причините? Отнема много време и енергия за бизнеса да намери най-добрите служители. В някои случаи може да е трудно за стартиращите компании да намерят по-добър заместител на проблемен служител.

Стартиращите компании често нямат финансиране и не могат да си позволят да наемат скъпо квалифицирани или опитни работници.

Какво могат да направят стартиращите компании, за да се справят с този проблем?

 • Внимателно планирайте техните процедури за наемане.
 • Разработете алтернативни работни стратегии, като обединяване с опитни хора за завършване на проекти на свободна практика.
 • Като представяте на кандидатите истински проблем, който трябва да разрешите, можете да затегнете процеса на наемане.

стартиращи фирми

9) Игнориране на клиенти

Собствениците на стартиращи компании понякога имат твърде много неща, включително управление на финансите на организацията, наемане на нови служители и т.н. Клиентите може дори да не са в техните списъци с неща, които трябва да постигнат. Предприемачите често пренебрегват този сериозен проблем, който може да е причината за провала на стартиращите фирми.

Според статия в Harvard Business Review, стартиращи фирми, които са се ангажирали да бъдат ориентирани към клиентите, откриват, че вземането на решения е лесно, че техният фокус е стеснен и че маркетингът от уста на уста повишава тяхната привлекателност. Клиентите могат да помогнат на стартиращи фирми да подобрят своите стоки и услуги, защото знаят какво искат.

Това, което трябва да направите е:

 • Не пренебрегвайте клиентите.
 • Отговаряйте на въпроси, коментари и предложения на клиенти.

Статията е коригирана и публикувана от Гаури Малхотра.[ad_2]

Source link

You may also like